31 grudnia 2008, 20:27
Oprócz wielu potraw, które lubię ja i moja rodzina, ostatnio wypróbowałam między innymi pierogi ze szpinakiem. Nawet moja przyjaciółka takie robi i je uwielbia :D
Składniki: 1/2kg mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, 1/2kg szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, ułożyć na sicie. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, starty czosnek, dodać szpinak, przesmażyć, przestudzić, dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i gałką, wymieszać. Z mąki, jajek, oleju, soli i wody zagnieść ciasto na pierogi. Podzielić na porcje. Każdą porcję rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Za pomocą szklanki z placków wycinać kółeczka. Na nich z ciasta układać po porcji farszu szpinakowego. Składać na pół i zalepiać brzegi ciasta formując pierogi. Gotować porcjami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wyjmować łyżką cedzakową po 2 minutach od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podawać posypane przesmażoną kostką pomidorową.
Czas: godzina
Ilość: 6 porcji