Archiwum kwiecień 2009


Ziemniaczane łódeczki z rokpolem
Autor: ania121982
29 kwietnia 2009, 12:25

Do surówek i sosów bardzo smaczne są te ziemniaczane łódeczki. Polecam z sałatkami i sosem, smakuje super i do tego kefirek.

Składniki: 5 dużych ziemniaków, 10 dag sera rikpol, 2 łyżki masła, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka szczypiorku, sól, pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki wyszorowane ugotować w mundurkach na półtwardo. Ciepłe przekroić na pół i wydrążyć, tak aby przy skórce pozostało 0,7 miąższu. Ser rozkruszyć i wymieszać z roztartym miąższem ziemniaczanym, masłem, orzechami, natką pietruszki i szczypiorkiem. Masę doprawić pieprzem i solą i nałożyć do ziemniaczanych łódeczek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.C 20 minut.

Czas: 30 minut

Ilość: 5

Sos wykwintny
Autor: ania121982
22 kwietnia 2009, 12:20

Do różnych mięs można dodać bardzo smaczny sos. Wygląda też smacznie, polecam.

Składniki: szklanka borówek lub żurawin do mięsa, 3 łyżki startego chrzanu, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1/2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej, sól.

Wykonanie: Wymieszać borówki lub żurawiny z winem, dodać chrzan i skórkę pomarańczową. Sos posolić i jeszcze raz wymieszać. Ostawić na godzinę do macerowania.

Czas: 1,5 godziny

Ilość: 4

Chrzan domowy
Autor: ania121982
14 kwietnia 2009, 11:39

Wprawdzie już po świętach i spóźnilam się z tym przepisem, ale może komuś się przyda.

Składniki: korzeń chrzanu, ocet lub kwasek cytrynowy, cukier, sól.

Wykonanie: W słoiku przygotować 1/2 szklanki przegotowanej wody zakwaszonej octem lub kwaskiem i doprawionej cukrem i solą. Chrzan umyty oskrobać i zetrzeć na tarce o małtch otworach. W miarę tarcia przekładać do słoika z zakwaszoną wodą, na koniec wymieszać i słoik zakręcić.

Czas: 20 minut

Ilość: 3

Sałatka jarzynowa
Autor: ania121982
06 kwietnia 2009, 11:30

Bardzo smaczna, można nawet jeść samą z chlebkiem lub mięskiem. Polecam spróbować jest super.

Składniki: puszka drobnego groszku konserwowego, 3 ziemniaki, seler, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 duże twarde kiszone ogórki, kwaśne jabłko, mała cebula, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, a do przybrania majonez, jajko ugotowane na twardo, natka pietruszki.

Wykonanie: Ziemniaki, seler, marchewki i pietruszki ugotować, ostudzić, obrać. Ogórki, jabłko i cebulę też obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Przygotowane składniki pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać osączony groszek, majonez oraz sól i pieprz. Sałatkę delikatnie wymieszać, przełożyć do salaterki, posmarować majoezem, przybrać jajkiem i listkami natki.

Czas: 30 minut

Ilość: 6

Surówka z kapusty pekiskiej
Autor: ania121982
03 kwietnia 2009, 11:20

Kapusta pekińska jest teraz rozpowszechniona więc taka surówka jest super. A teraz już wiosna, to coraz taniej.

Składniki: mała kapusta pekińska, 2 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, łyżka posiekanego koperku. Sos: 6 łyżek śmietany, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, sól, pieprz.

Wykonanie: Śmietanę połączyć z sosem sojowym, doprawić cukrem, pieprzem i solą. Kapustę oczyścić i pokroić w paski. Pomidory sparzyć i ostudzić w zimnej wodzie. Po zdjęciu przeciąć na pół i usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Oczyszczony seler drobno posiekać. Warzywa posypać koperkiem i polać sosem, wymieszać.

Czas: 45 minut

Ilość: 5