Archiwum styczeń 2009


Twarożek z owocową nutą
Autor: ania121982
31 stycznia 2009, 18:20

Bardzo fajna sałatka pomarańczowo-czekoladowa na poprawę humoru podczas sesji zimowej przydatna dla każdego zapracowanego studenta.

Składniki: 1/2 szklanki twarożku homogenizowanego, sok z 1/2 pomarańczy i 1 kostka mlecznej czekolady

Wykonanie: Wymieszać twarożek z sokiem pomarańczowym i czekoladą startą na grubej tarce

Czas: 5 minut

Ilość:1

Papazjanija
Autor: ania121982
28 stycznia 2009, 20:10

Ten przepis to obcy przepis, ale bardzo dobry, więc mam nadzieję, że też będzie smakował.

Składniki: 1/2 kg wołowiny, 4 marchwie, 30 dag świeżej papryki, 2 pomidory, 1/2 kg cebuli, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki smalcu, ocet, sól, pieprz, papryka w proszku.

Wykonanie: Do rondla włożyć pokrojoną na kawałki wołowinę. Marchew i paprykę pokroić w krążki, cebulę wsłupki, ziemniaki i pomidory w plasterki. Do mięsa dodać drobno pokrojony czosnek, warzywa, smalec, ocet, sól i paprykę w proszku. Wszystko wymieszać, zalać wodą, aby przykryła mięso i warzywa. Gotować na małym ogniu przez 3 godziny.

Czas: 3,5 godziny

Ilość: 4

Spaghetti z masłem
Autor: ania121982
24 stycznia 2009, 15:05

Polecam też tanią potrawę na danie główne.

Składniki: 40 dag spaghetti, 6 dag masła, 8 dag tartego sera, sól

Wykonanie: Ugotować spaghetti jak w opakowaniu. Rozłożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji położyc łyżkę masła. Osobno podać tarty ser do posypania, i zieloną pietruszkę.

Czas: 15 minut

Ilość: 4

Pączki
Autor: ania121982
24 stycznia 2009, 14:48

Witam nadchodzi już niedługo tłusty czwartek i dlatego polecam przepis na pączki. Takie jak dawniej robiły nasze babcie, są pyszne.

Składniki: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 6 żółtek, 8 dag masła, 3/4 szklanki mleka, 8 dag cukru, 1 łyżka spirytusu, sól, konfitura z róży, 1 kg smalcu, cukier puder do posypania.

Wykonanie: Drożdże roztrzepać z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. W mące zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty zaczyn, dodać resztę mleka, żółtka utarte z cukrem oraz szczyptę soli. Wlać spirytus i wyrabiać ciasto, aż będzie dobrze wyrobione. Wlać stopniowo  masło i znowu wyrabiać do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut. Kiedy podwoi się objętość formować placuszki, nakładać  na nie nieco konfitury i sklejać. Utoczyć kulki , ułożyć je na ścierce posypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać tłuszcz w płaskim rondlu, wkładać pączki zlepioną częścią do dołu i smażyć pod przykryciem, gotowe posypać cukrem pudrem

Czas: 2 godziny

Ilość: 5

Wafle
Autor: ania121982
11 stycznia 2009, 19:25

Ostatnio zjadłam bardzo dobre wafle. Same chciały się jeść, tak pyszne polecam przepis bardzo łatwy.

Składniki: 1 kostka masła, 2 duże łyżki kako, 1,5 szklanki cukru, 6 łyżek wody, 1 cukier waniliowy, 1 zapach rumowy, 3 żółtka, 3 ubite białka, 1 opakowanie wafli.

Wykonanie: wszystkie składniki gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Kiedy składniki się połączą to mieszając ostudzić płyn. Dodać żółtka i rozmieszać  dobrze. Ubić pianę z białek i też dodać. Wszystko połączyć i rozsmarować płyn na waflach.

Czas: 20 minut

Ilość: 4