Pączki
24 stycznia 2009, 14:48
Witam nadchodzi już niedługo tłusty czwartek i dlatego polecam przepis na pączki. Takie jak dawniej robiły nasze babcie, są pyszne.
Składniki: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 6 żółtek, 8 dag masła, 3/4 szklanki mleka, 8 dag cukru, 1 łyżka spirytusu, sól, konfitura z róży, 1 kg smalcu, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Drożdże roztrzepać z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. W mące zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty zaczyn, dodać resztę mleka, żółtka utarte z cukrem oraz szczyptę soli. Wlać spirytus i wyrabiać ciasto, aż będzie dobrze wyrobione. Wlać stopniowo masło i znowu wyrabiać do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut. Kiedy podwoi się objętość formować placuszki, nakładać na nie nieco konfitury i sklejać. Utoczyć kulki , ułożyć je na ścierce posypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać tłuszcz w płaskim rondlu, wkładać pączki zlepioną częścią do dołu i smażyć pod przykryciem, gotowe posypać cukrem pudrem
Czas: 2 godziny
Ilość: 5
Dodaj komentarz