Archiwum 31 grudnia 2008


Pierogi ze szpinakiem
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:27

Oprócz wielu potraw, które lubię ja i moja rodzina, ostatnio wypróbowałam między innymi pierogi ze szpinakiem. Nawet moja przyjaciółka takie robi i je uwielbia :D

 

Składniki: 1/2kg mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, 1/2kg szpinaku mrożonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, ułożyć na sicie. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, starty czosnek, dodać szpinak, przesmażyć, przestudzić, dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i gałką, wymieszać. Z mąki, jajek, oleju, soli i wody zagnieść ciasto na pierogi. Podzielić na porcje. Każdą porcję rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Za pomocą szklanki z placków wycinać kółeczka. Na nich z ciasta układać po porcji farszu szpinakowego. Składać na pół i zalepiać brzegi ciasta formując pierogi. Gotować porcjami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wyjmować łyżką cedzakową po 2 minutach od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podawać posypane przesmażoną kostką pomidorową.

Czas: godzina

Ilość: 6 porcji

Sałatka włoska
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:19

Mam ostatnio manię co do Włoch. W ogóle wybieram się tam z najbliższą rodziną na wakacje, ale jak na razie musi mi wystarczyć sałatka włoska.

 

Składniki sałatki: bakłażan, 2 cukinie, czerwona i żółta papryka, 3 łyżki czarnych oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, 20 listków bazylii, sól, pieprz, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

 

Przygotowanie: Paprykę włożyć do gorącego piekarnika w temp. 200 st. C i opiekać 20 minut. Cukinię i bakłażan pokroić na grubsze plastry, posypać solą, ułożyć na ruszcie w piekarniku 200 st. c i piec 10 minut. Paprykę wyjąć, włożyć do rondelka, przykryć, pozostawić do ostygnięcia około 15 minut, potem zdjąć skórkę, strąki pokroić na mniejsze kawałki. Opieczone warzywa ułożyć na przemian na dużym półmisku tworząc rozetkę. Pomiędzy plastry wtykać listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skropić octem. Polać oliwą i 4 łyżki zalewy z pomidorów. Posypać pieprzem, dekoracyjnie posypać oliwkami osączonymi z zalewy. Sałatkę wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.

Czas: 45 minut

Ilość: 4 porcje