Sałatka włoska
31 grudnia 2008, 20:19
Mam ostatnio manię co do Włoch. W ogóle wybieram się tam z najbliższą rodziną na wakacje, ale jak na razie musi mi wystarczyć sałatka włoska.
Składniki sałatki: bakłażan, 2 cukinie, czerwona i żółta papryka, 3 łyżki czarnych oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, 20 listków bazylii, sól, pieprz, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
Przygotowanie: Paprykę włożyć do gorącego piekarnika w temp. 200 st. C i opiekać 20 minut. Cukinię i bakłażan pokroić na grubsze plastry, posypać solą, ułożyć na ruszcie w piekarniku 200 st. c i piec 10 minut. Paprykę wyjąć, włożyć do rondelka, przykryć, pozostawić do ostygnięcia około 15 minut, potem zdjąć skórkę, strąki pokroić na mniejsze kawałki. Opieczone warzywa ułożyć na przemian na dużym półmisku tworząc rozetkę. Pomiędzy plastry wtykać listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skropić octem. Polać oliwą i 4 łyżki zalewy z pomidorów. Posypać pieprzem, dekoracyjnie posypać oliwkami osączonymi z zalewy. Sałatkę wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
Czas: 45 minut
Ilość: 4 porcje
Dodaj komentarz