Tagi: barszcz
13 grudnia 2008, 21:36
Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu, barszcz czerwony to super zupka do pierogów na wigilię. Mam bardzo fajny
przepis.
Składniki: 1,5 kg
buraków, sól, cukier, 2 ząbki czosnku, 2 kromki razowego chleba, majeranek.
Wykonanie: kilogram buraków obrać, umyć,włożyć do dużego słoja, dodać czosnek,
chleb, zalać 2 litrami
osolonej ciepłej wody, nakryć i odstawić w ciepłym na 3 dni. Kiedy zakwas jest
dojrzały, pozostałe buraki obrać, pokroić, zalać małą ilością wody i gotować 30
minut. Zakwas przecedzić i wlać do wywaru ze świeżych buraków, podgrzać,
przyprawić solą, cukrem, majerankiem.
Czas: 60 minut
Ilość: 10