29 kwietnia 2009, 12:25
Do surówek i sosów bardzo smaczne są te ziemniaczane łódeczki. Polecam z sałatkami i sosem, smakuje super i do tego kefirek.
Składniki: 5 dużych ziemniaków, 10 dag sera rikpol, 2 łyżki masła, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka szczypiorku, sól, pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki wyszorowane ugotować w mundurkach na półtwardo. Ciepłe przekroić na pół i wydrążyć, tak aby przy skórce pozostało 0,7 miąższu. Ser rozkruszyć i wymieszać z roztartym miąższem ziemniaczanym, masłem, orzechami, natką pietruszki i szczypiorkiem. Masę doprawić pieprzem i solą i nałożyć do ziemniaczanych łódeczek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.C 20 minut.
Czas: 30 minut
Ilość: 5