21 marca 2009, 07:28
Polecam na święta bardzo smaczne jajka. Może komuś przydadzą się dla gości. Trochę nowości nigdy za wiele.
Składniki: 15 jajek, cebula czerwona, 2 łyżki octu, 3 łyżki soli, łyżeczka jagód jałowca, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki ziarna gorczycy, 2 łyżeczki ziaren pieprzu.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Zalać na chwilę wodą zimną, ostudzić.Wyjąć, lekko stłudz skorupki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach włożyć do słoika. Zagotować 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodać sól, jałowiec, liście laurowe, gorczycę, pieprz i cebulę. Marynatą zalać jajka w słoiku, aż ponad jajka.Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Wyjąć z marynaty, osuszyć, obrać i pokroić na cząstki. Wyłożyć na talerz i udekorować.
Czas: 45 minut
Ilość: 5