22 lutego 2009, 17:44
Na odmiane polecam gulasz Caldeirada z Portugalii. Same słodkości to teraz coś bardzo pożywnego.
Składniki: 80 dag mieszanki Caldeirada Gelpeixe, 80 dag ziemniaków, 30 dag pomidorów, 1 czerwona papryka, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka wytrawnego wina, 1 łyżeczka ostrej papryki, oliwa z oliwek, pietruszka, sól, pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki i pomidory bez skórki pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić na nią pokrojoną w plastry cebulę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Smażyć przez 8 minut mieszając, aż cebula zacznie się złocić. Dogarnka włożyć połowę ziemniaków oraz pomidory, na to warstwę mieszanki Caldeira i kolejną warstwę ziemniaków i pomidorów. Posypać garścią posiekanej pietruszki, skropić oliwą i zalać winem. Dusić pod przykryciem 20 minut na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Co jakiś czas dociskać kawałki ryby i warzyw, tak by przykrywał je sos. Posypać natką pietruszki i podawać.
Czas: godzina
Ilość: 6