Archiwum 11 lutego 2009


Biszkoptowe roladki
Autor: ania121982
11 lutego 2009, 12:10

Bardzo smaczne i szybkie do kawy, polecam naprawde dobre i dla tych co nagle mają ochotę na coś dobrego i słodkiego.

Składniki: 20 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 10 jajek, 1 duża cytryna, marmolada lub dżem, cukier puder z wanilią.

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć  z cukrem i sokiem z cytryny, połączyć z pianą ubitą z białek, przesypując mąką. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć ciasto na grubość 15 mm, wyrównać powierzchnię i piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć pergamin, ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, zwinąć w rulon, potem w serwetkę i pozostawić do stężenia. Rozwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry na gruboś 10 mm i posypać cukrem pudrem z wanilią lub polać polewą.

Czas: 60 minut

Ilość: 7