11 lutego 2009, 12:10
Bardzo smaczne i szybkie do kawy, polecam naprawde dobre i dla tych co nagle mają ochotę na coś dobrego i słodkiego.
Składniki: 20 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 10 jajek, 1 duża cytryna, marmolada lub dżem, cukier puder z wanilią.
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, połączyć z pianą ubitą z białek, przesypując mąką. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć ciasto na grubość 15 mm, wyrównać powierzchnię i piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć pergamin, ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, zwinąć w rulon, potem w serwetkę i pozostawić do stężenia. Rozwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry na gruboś 10 mm i posypać cukrem pudrem z wanilią lub polać polewą.
Czas: 60 minut
Ilość: 7