Archiwum 13 grudnia 2008


Barszcz czerwony
Autor: ania121982
Tagi: barszcz  
13 grudnia 2008, 21:36

Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu, barszcz czerwony to super zupka do pierogów na wigilię. Mam bardzo fajny przepis.

Składniki: 1,5 kg buraków, sól, cukier, 2 ząbki czosnku, 2 kromki razowego chleba, majeranek.

Wykonanie: kilogram buraków obrać, umyć,włożyć do dużego słoja, dodać czosnek, chleb, zalać 2 litrami osolonej ciepłej wody, nakryć i odstawić w ciepłym na 3 dni. Kiedy zakwas jest dojrzały, pozostałe buraki obrać, pokroić, zalać małą ilością wody i gotować 30 minut. Zakwas przecedzić i wlać do wywaru ze świeżych buraków, podgrzać, przyprawić solą, cukrem, majerankiem.

Czas: 60 minut
Ilość: 10