Makowa roladka


Autor: ania121982
13 lutego 2009, 12:39

Bardzo szybka w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam zrobić do kawy lub herbaty przy rodzinnym stole lub dla gości. Jest też bardzo podzielna, fantastyczna dla oka.

Składniki: Biszkopt- 6 jajek, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia. Masa makowa- 50 dag maku, 25 dag cukru, 5 dag masła, kilka kropel olejku migdałowego, 2 łyżki miodu, 2 ubite białka, 10 dag migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynek , skórka pomarańczowa.

Wykonanie: Ciasto- białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.Ciepłe ciasto wyłożyc na wilgotną ścierkę, usunąć papier, a biszkopt zrolować. Masa makowa- Mak zaparzyć i zmielić trzykrotnie, dodać stopione masło, cukier, miód. Wymieszać dobrze, dodać olejek migdałowy i bakalie. Wmieszać pianę z białek i wymieszać. Roladę ostudzoną odwinąć, posmarować masą i całość znowu zawinąć w roladę, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Czas: 45 minut

Ilość: 5

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz