Kociołek z warzyw
08 maja 2009, 08:45
Bardzo smaczne i pożywne polecam nawet jako danie samodzielne można nawe z kefirkiem w gorący dzień super..
Składniki: 40 dag marchewki, 3 kalarepki, 4 cebulki dymki, 25 dag botwinki, łodyga selera naciowego, 4 liście kapusty włoskiej, limonka, 10 dag wędzonego boczku, 10 jagód jałowca, łyżka ziaren białego pieprzu, 30 dag jasnych rodzynek, 2 łyżki oliwy, 2 dag masła, sól.
Wykonanie: Marchewki obrane pokroić w plasterki cienkie. Cebulę i kalarepki pokroić w dość grubą kostkę. Botwinkę i seler opłukać, drobno posiekać. Limonkę obrać ze skórki, wcisnąć sok. Skórkę drobno posiekać. Liście kapusty blanszować 2 minuty we wrzątku. Wyjąć, wyciąć rdzeń, posiekać. Marchewkę, kalarepkę, cebulę i botwinkę smażyć 5 minut w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek, seler, kapustę, jałowiec, ziarna pieprzu, skórkę i sok z limonki. Dolać 2 szklanki wody, posolić, dusić 45 minut. Rodzynki dusić na maśle 5 minut przed końcem gotowania. Usunąć skórkę z limonki, jagody jałowca i ziarna białegopieprzu dodać do warzyw przed końcem gotowania.
Czas: 65 minut
Ilość: 4
Dodaj komentarz