Karp zapiekany w pomarańczach
27 marca 2009, 08:01
Niecodzienny karp i bez zapachu, polecam. Palce lizać..
Składniki: 1,2 kg filetów z karpia, sok z cytryny, 30 dag pieczarek, 2 pomarańcze, 4 łyżki masła, 6 łyżek tartej bułki, szklanka wina białego wytrawnego, sól, pieprz, listki melisy i natki
Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pomarańcze oczyszczone pokroić w ósemki razem ze skórką. Naczynie żaroodporne płaskie wysmarować masłem i posypać tarta bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Włożyć pomarańcze, polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut, udekorować gotowe melisą i natką.
Czas: 90 minut
Ilość: 6
Dodaj komentarz