Najnowsze wpisy, strona 2


Karp zapiekany w pomarańczach
Autor: ania121982
27 marca 2009, 08:01

Niecodzienny karp i bez zapachu, polecam. Palce lizać..

Składniki: 1,2 kg filetów z karpia, sok z cytryny, 30 dag pieczarek, 2 pomarańcze, 4 łyżki masła, 6 łyżek tartej bułki, szklanka wina białego wytrawnego, sól, pieprz, listki melisy i natki

Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pomarańcze oczyszczone pokroić w ósemki razem ze skórką. Naczynie żaroodporne płaskie wysmarować masłem i posypać tarta bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Włożyć pomarańcze, polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut, udekorować gotowe melisą i natką.

Czas: 90 minut

Ilość: 6

Filet z mintaja z ziemniakami
Autor: ania121982
26 marca 2009, 07:52

Bardzo smaczny na obiad polecam do tego surówka i jak znalazł danie gotowe

Składniki: cebula, 2 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 60 dag przecieru pomidorowego, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka przyprawy do ziemniaków, cytryna, 2 kromki chleba tostowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka szczypiorku, 4 filety z mintaja, sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać przecierem pomidorowym. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, przyprawą do ziemniaków i posiekaną cebulą. Piec 30 minut. Cytrynę umytą obrać, skórkę posiekać. Pieczywo przesuszyć i drobno rozkruszyć. Wymieszać z ziołami, skórką z cytryny i czosnkiem. Mieszankę rozsmarować na filetach. Ułożyć je na pomidorowo-ziemniaczanym podłożu i piec 15 minut.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Jajka marynowane
Autor: ania121982
21 marca 2009, 07:28

Polecam na święta bardzo smaczne jajka. Może komuś przydadzą się dla gości. Trochę nowości nigdy za wiele.

Składniki: 15 jajek, cebula czerwona, 2 łyżki octu, 3 łyżki soli, łyżeczka jagód jałowca, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki ziarna gorczycy, 2 łyżeczki ziaren pieprzu.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Zalać na chwilę wodą zimną, ostudzić.Wyjąć, lekko stłudz skorupki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach włożyć do słoika. Zagotować 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodać sól, jałowiec, liście laurowe, gorczycę, pieprz i cebulę. Marynatą zalać jajka w słoiku, aż ponad jajka.Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Wyjąć z marynaty, osuszyć, obrać i pokroić na cząstki. Wyłożyć na talerz i udekorować.

Czas: 45 minut

Ilość: 5

Zupa z dyni
Autor: ania121982
14 marca 2009, 19:11

Bardzo polecam tą zupkę podobno bardzo dobry afrodyzjak jest z dyni. Można wypróbować.

Składniki: rosół z 2 litrów wody i 2 kostek rosołowych, 2/3 szklanki śmietany, 70 dag dyni, 4 łyżki ryżu, cebula, 3 strąki papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, papryka mielona.

Wykonanie: Dynię umytą i obraną zalać częścią rosołu, a gdy się ugotuje, prztrzeć na krem. Cebulę i paprykę pokrojone w kostkę podsmażyć razem z ryżem, zalać pozostałym rosołem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Połączyć ze śmietaną i przecierem z dynii, przyprawić do smaku.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Gruszki piękna Helena
Autor: ania121982
10 marca 2009, 21:00

Okazuje się, że gruszka tez jest afrodyzjakiem i można z niej zrobić pyszności..

Składniki: 4 gruszki, 50 dag lodów waniliowych, 30 dag cukru, 1/2 laski wanilii. Sos: 10 dag czekolady, 100 ml mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany.

Wykonanie: Gruszki obrać pozostawiając skrawek skórki i sam ogonek. Wyciąć gniazda nasienne. Zagotować 30 dag cukru z 500 ml wody i posiekaną wanilią. W syropie ustawić pionowo gruszki i gotować na małym ogniu 10 minut. Gruszki wyjąć, osączyć i schłodzić. Czekoladę pokruszyć, podgrzać w kąpieli wodnej z mlekiem, śmietaną i cukrem. Do pucharków rozłożyć lody, włożyć po gruszce, polać gorącym sosem czekoladowym.

Czas: 30 minut

Ilość: 2