Archiwum maj 2009


Czerwone cebule z farszem zbożowym
Autor: ania121982
29 maja 2009, 11:47

Nie myślałam, że cebula może być tak smaczna. Polecam spróbować.

Składniki: 10 dag pszenicy, 4 duże cebule, 3 szalotki, żółtko surowe, łyżka oregano, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego sera gruyere, 4 łyżki startego parmezanu, łyżka oliwy, 100 ml bulionu drobiowego, sól, pieprz.

Wykonanie: Opłukaną pszenicę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do miękkości 30 minut, odcedzić. Cebule obrać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą.Ściąć wierzchy, a środek wydrążyć łyżeczką, zostawiając 2 zewnętrzne warstwy. Wydrążyć miąższ pokroić w kostkę. Szalotki posiekać. Wymieszać dokładnie pszenicę, żółtko, sery, szalotki, miąższ cebuli, oregano i gałkę muskatołową. Doprawić solą i dość obficie pieprzem. Farszem napełnić cebulę, przykryć ściętymi wierzchami. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem, zapiekać 20 minut w temperaturze 160 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Sałatka z groszkiem cukrowym
Autor: ania121982
22 maja 2009, 11:39

Bardzo polecam ma dużo witamin i jest bardzo zdrowy,ale też i lekko strawny. Dobry na odchudzanie..

Składniki: 60 dag groszku cukrowego, 4 wątróbki drobiowe, 2 dag masła, łyżka octu balsamico, szalotka, 2 łyżki oleju arachidowego, łyżeczka oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki czerwonego octu winnego, sok z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: Groszek umyty gotować al dente 10 minut w osolonym wrzątku. Szalotkę obrać, drobno posiekać. W miseczce dokładnie wymieszać oba oleje oraz czerwony ocet winny i szalotkę. Wątróbki smażyć na maśle na dużym ogniu 3 minuty. Zdjąć z patelni, ostudzić, pokroić w paski. Sos ze smażenia połączyć z octem balsamico. Groszek i wątróbkę polać sosem winegret oraz sosem ze smażenia, wymieszać.

Czas: 35 minut

Ilość: 4

Pasztet z cukinii ze szpinakiem
Autor: ania121982
15 maja 2009, 11:26

Takiego smacznego pasztetu i nie tuczącego jeszcze nie jadłam. Jest super i bardzo zdrowy, polecam..

Składniki: 2 kg cukinii, 35 dag szpinaku, 20 dag cebuli, 4 jajka, szklanka tarej bułki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, 10 dag mielonych orzechów arachidowych, łyżka mielonych płatków owsianych, 200 ml mleka, łyżka drobno posiekanejmięty, łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru, masło do formy, sól, pieprz.

Wykonanie: Cukinie umyte pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mleko podgrzać, zalać tarta bułką. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać cukinię. Smażyć do miękkości. Rozgnieść widelcem, dodać jajka, imbir, miętę, orzechy, płatki owsiane, dobrze odciśniętą w rękach bułkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak umyty osączyć, poddusić do miękkości na maśle. Odparować cały sos, dodać czosnek, posolić, wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę masy cukiniowej, a na niej szpinak. Przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Formę przykryć folią aluminiową. Włożyćdo dużego naczynia z gorącą wodą tak, aby forma była zanurzona do połowy. Piec 35 minut w temperaurze 180 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Kociołek z warzyw
Autor: ania121982
08 maja 2009, 08:45

Bardzo smaczne i pożywne polecam nawet jako danie samodzielne można nawe z kefirkiem w gorący dzień super..

Składniki: 40 dag marchewki, 3 kalarepki, 4 cebulki dymki, 25 dag botwinki, łodyga selera naciowego, 4 liście kapusty włoskiej, limonka, 10 dag wędzonego boczku, 10 jagód jałowca, łyżka ziaren białego pieprzu, 30 dag jasnych rodzynek, 2 łyżki oliwy, 2 dag masła, sól.

Wykonanie: Marchewki obrane pokroić w plasterki cienkie. Cebulę i kalarepki pokroić w dość grubą kostkę. Botwinkę i seler opłukać, drobno posiekać. Limonkę obrać ze skórki, wcisnąć sok. Skórkę drobno posiekać. Liście kapusty blanszować 2 minuty we wrzątku. Wyjąć, wyciąć rdzeń, posiekać. Marchewkę, kalarepkę, cebulę i botwinkę smażyć 5 minut w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek, seler, kapustę, jałowiec, ziarna pieprzu, skórkę i sok z limonki. Dolać 2 szklanki wody, posolić, dusić 45 minut. Rodzynki dusić na maśle 5 minut przed końcem gotowania. Usunąć skórkę z limonki, jagody jałowca i ziarna białegopieprzu dodać do warzyw przed końcem gotowania.

Czas: 65 minut

Ilość: 4

Konfitura ze śliwek i nektarynek
Autor: ania121982
05 maja 2009, 08:36

Bardzo smaczna konfitura, można dodać do herbaty, na chlebek i do ciasta jeśli ktoś piecze. Bardzo dobre i tanie w zrobieniu też nie trudne.

Składniki: 50 dag nektarynek, 50 dag śliwek bez pestek, 1kg cukru żelującego 1:1, sok z cytryny, 2 łyżki śliwowicy.

Wykonanie: Połówki owoców przełożyć do rondla,przesypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Wlać sok z dwóch cytryn i gotować na dużym ogniu 4 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wlać śliwowicę, zamieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć, wystudzić.

Czas: 15 minut

Ilość: 4