Archiwum luty 2009


Łosoś z owocową salsą
Autor: ania121982
23 lutego 2009, 18:00

Znowu zachwyciła mnie rybka, polecam spróbować. Na taneczną nutkę...:),:)

Składniki: 4 dzwonki łososia, 1,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyzki soku z cytryny, 125 ml soku z limonki, olej do smażenia. Salsa: 3 połówki brzoskwini z puszki, 4 plastry ananasa z puszki, 3 cebulki dymki, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka cukru, sól

Wykonanie: Łososia rozmrożonego posypać pieprzem i ułożyc w misce. Polać wymieszanym sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 2 godziny. Cebulę dymkę posiekać, ananasa i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki salsy wymieszać z sokiem z limonki, cukrem i doprawić solą do smaku. Łososia smażyć po 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Podawać z salsą owocową.

Czas: 2,5 godziny

Ilość: 4

Portugalski gulasz rybny
Autor: ania121982
22 lutego 2009, 17:44

Na odmiane polecam gulasz Caldeirada z Portugalii. Same słodkości to teraz coś bardzo pożywnego.

Składniki: 80 dag mieszanki Caldeirada Gelpeixe, 80 dag ziemniaków, 30 dag pomidorów, 1 czerwona papryka, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka wytrawnego wina, 1 łyżeczka ostrej papryki, oliwa z oliwek, pietruszka, sól, pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki i pomidory bez skórki pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić na nią pokrojoną w plastry cebulę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Smażyć przez 8 minut mieszając, aż cebula zacznie się złocić. Dogarnka włożyć połowę ziemniaków oraz pomidory, na to warstwę mieszanki Caldeira i kolejną warstwę ziemniaków i pomidorów. Posypać garścią posiekanej pietruszki, skropić oliwą i zalać winem. Dusić pod przykryciem 20 minut na  małym ogniu do miękkości ziemniaków. Co jakiś czas dociskać kawałki ryby i warzyw, tak by przykrywał je sos. Posypać natką pietruszki i podawać.

Czas: godzina

Ilość: 6

Mugolski eliksir miłosy
Autor: ania121982
19 lutego 2009, 17:28

Ha, ha znalazłamciekawy przepis na eliksir dla tych co chcą, żeby ktoś ich pokochał. Ciekawe polecam wypróbować podobno działa.

Składniki: 2 cytryny, 8 gałązek ogórecznika, 6 gałązek melisy, 10 dag cukru, 3 szklanki wody, 1/2 butelki czerwonego wina deserowego, 1/2 szklanki koniaku, 1 butelka szampana lub białego wina.

Wykonanie: Z cytryny skroić skórkę w kształcie spirali, a cytrynę pokroić w plastry. Melisę, ogórecznik, plasterki cytryny, skórkę i cukier wrzucić do dzbanka i zalać wodą, czerwonym winem i koniakiem. Przykryć i schłodzić. Przed podaniem zmieszać z szampanem lub białym winem. Trzeba pamiętać, że po 24 godzinach od przygotowania eliksir traci swą moc magiczną. Podać zaraz po przygotowaniu.

Czas: 30 minut

Ilość: 2

Makowa roladka
Autor: ania121982
13 lutego 2009, 12:39

Bardzo szybka w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam zrobić do kawy lub herbaty przy rodzinnym stole lub dla gości. Jest też bardzo podzielna, fantastyczna dla oka.

Składniki: Biszkopt- 6 jajek, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia. Masa makowa- 50 dag maku, 25 dag cukru, 5 dag masła, kilka kropel olejku migdałowego, 2 łyżki miodu, 2 ubite białka, 10 dag migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynek , skórka pomarańczowa.

Wykonanie: Ciasto- białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.Ciepłe ciasto wyłożyc na wilgotną ścierkę, usunąć papier, a biszkopt zrolować. Masa makowa- Mak zaparzyć i zmielić trzykrotnie, dodać stopione masło, cukier, miód. Wymieszać dobrze, dodać olejek migdałowy i bakalie. Wmieszać pianę z białek i wymieszać. Roladę ostudzoną odwinąć, posmarować masą i całość znowu zawinąć w roladę, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Czas: 45 minut

Ilość: 5

Biszkoptowe roladki
Autor: ania121982
11 lutego 2009, 12:10

Bardzo smaczne i szybkie do kawy, polecam naprawde dobre i dla tych co nagle mają ochotę na coś dobrego i słodkiego.

Składniki: 20 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 10 jajek, 1 duża cytryna, marmolada lub dżem, cukier puder z wanilią.

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć  z cukrem i sokiem z cytryny, połączyć z pianą ubitą z białek, przesypując mąką. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć ciasto na grubość 15 mm, wyrównać powierzchnię i piec 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć pergamin, ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, zwinąć w rulon, potem w serwetkę i pozostawić do stężenia. Rozwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry na gruboś 10 mm i posypać cukrem pudrem z wanilią lub polać polewą.

Czas: 60 minut

Ilość: 7