Archiwum 15 maja 2009


Pasztet z cukinii ze szpinakiem
Autor: ania121982
15 maja 2009, 11:26

Takiego smacznego pasztetu i nie tuczącego jeszcze nie jadłam. Jest super i bardzo zdrowy, polecam..

Składniki: 2 kg cukinii, 35 dag szpinaku, 20 dag cebuli, 4 jajka, szklanka tarej bułki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, 10 dag mielonych orzechów arachidowych, łyżka mielonych płatków owsianych, 200 ml mleka, łyżka drobno posiekanejmięty, łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru, masło do formy, sól, pieprz.

Wykonanie: Cukinie umyte pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mleko podgrzać, zalać tarta bułką. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać cukinię. Smażyć do miękkości. Rozgnieść widelcem, dodać jajka, imbir, miętę, orzechy, płatki owsiane, dobrze odciśniętą w rękach bułkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak umyty osączyć, poddusić do miękkości na maśle. Odparować cały sos, dodać czosnek, posolić, wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę masy cukiniowej, a na niej szpinak. Przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Formę przykryć folią aluminiową. Włożyćdo dużego naczynia z gorącą wodą tak, aby forma była zanurzona do połowy. Piec 35 minut w temperaurze 180 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 4